Durbuy, een kleine, maar fijne parel in de Ardennen

Durbuy, een kleine, maar fijne parel in de Ardennen

Durbuy, een kleine, maar fijne parel in de Ardennen

Het is moeilijk om het over de Ardennen te hebben zonder speciale aandacht te besteden aan het kleine Durbuy. Het betreft hier een klein, Middeleeuws stadje welke zich de kleinste van de wereld mag noemen. Ondanks de geringe afmetingen waar Durbuy over beschikt moet het gezegd dat je hier minstens één keer in je leven geweest moet zijn.

Niet alleen omdat je dan kan zeggen dat je ’s werelds kleinste stadje hebt bezocht, maar ook omdat het kleine centrum toch bijzonder sfeervol en aantrekkelijk is. Bovendien zijn er een aantal uitstekende bars en restaurantjes terug te vinden die menig aantal levensgenieter zullen weten te bekoren.

Een bezoekje aan het centrum van Durbuy

Het voelt een beetje vreemd om over een centrum te spreken wanneer het gaat om een stadje met amper 11.000 inwoners. Toch is er wel degelijk het hart van Durbuy waar je niet alleen kennis kan maken met verschillende leuke winkeltjes, maar waar je eveneens een lekker hapje kan eten. Uiteraard is het voor de liefhebber ook een absolute must om kennis te maken met één of misschien zelfs meerdere van de lokale bieren. In het bijzonder het La Chouffe bier valt hier uitstekend in de smaak.

Sfeervolle uitvalsbasis voor de omgeving

Hoe leuk Durbuy zelf ook mag zijn om even (kort) in te vertoeven, het moet gezegd dat het merendeel van de mensen ze vaak gebruik als uitvalsbasis voor de omgeving. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat de Ardennen hier op hun mooist zijn en daar is zeker en vast iets van waar. In eerste instantie wordt deze plaats in de Ardennen jaarlijks veelvuldig bezocht door sportliefhebbers en avonturiers.

Zij doen vervolgens hun ding in één van de verschillende outdoor centra waar men naar hartenlust kan klimmen en klauteren. Durbuy vormt bovendien eveneens de startplaats voor heel wat tochten met de kajak of quad. Ook hierdoor beleef je de Ardennen en haar omgeving op een ronduit bijzondere manier.

Ondanks het feit dat de Ardennen er om bekend staat een regio te zijn die zeer aantrekkelijk is voor avonturiers moet het gezegd dat ook de meer ingetogen reiziger hier aan zijn trekken komt. Er kunnen vanuit Durbuy diverse fietstochten worden ondernomen en bovendien vertrekken er ook een reeks wandelpaden die je een goede indruk geven van de omgeving. Wil je met kleine kinderen fietsen of een wandeling maken? In dat geval is het aan te raden om één van de verschillende ravelpaden uit de omgeving te ontdekken.

Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Als cultuurliefhebber lijkt Durbuy op het eerste zicht haar doel een beetje voorbij te schieten. Los van de Middeleeuwse uitstraling waar deze plaats over beschikt lijkt het er namelijk naar uit te zien dat hier voor de cultuurliefhebber niet zoveel te rapen valt. Dat is niet helemaal correct. In Durbuy en haar onmiddelijke omgeving zijn immers een aantal bezienswaardigheden terug te vinden die je ongetwijfeld zullen weten te verrassen.

Denk hierbij niet alleen aan de verschillende megalieten waaronder de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppagne, maar wat ook te denken van het Duivelsbed, het Parc des Topiaires evenals het Labyrint van het nabijgelegen Barvaux? Het zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden die je vakantie nog net dat tikkeltje interessanter kunnen maken.